המחקר באחסנת מוצרים חקלאיים נמשך זה יותר ממאה שנים ותוצאותיו מאפשרות להאריך את חייו של כל מוצר חקלאי. בעשרים השנים האחרונות חלה התקדמות רבה בתחום זה, פותחו צורות וחומרים חדשים לאחסון ואריזה כמו גם טכנולוגיות חדשניות לשמירת מוצרים המבוססות על העיקרון העתיק של שמירה על טמפרטורת סביבה קבועה ויציבה.
מדענים בכל העולם התמקדו בחקר תהליכים המתרחשים בצמח לאחר ניתוקו ממקור חיותו וערכו אין ספור ניסויים כדי למצוא טמפרטורות מתאימות בשילוב רמות לחות אוויר והרכב גזים באטמוספירה שיאריכו את חיי המדף של המוצר לאחר הקטיף ולא יגרמו נזק למראהו ולתכונותיו האופייניות.
הנדסת קירור נחשב למקצוע המתבסס על חוקים פיזיקאליים בני מאות שנים ולכאורה אין צורך במחקר לגילוי עקרונות ותהליכים לא ידועים ומכאן שתהליכי קירור של מוצרים חקלאיים טריים יכולים להיכלל במשפחת חומרים דוממים המחליפים חום עם סביבתם. תהליכים פיזיקאליים אלו של: מעבר חום, שינוי טמפרטורה, תנועות האוויר ותכולת המים שבמוצר, מבוססים על חוקי הפיזיקה הקלאסית לפיהם אפשר ,לכאורה, לחשב במדויק כל נקודה בתהליך וכאשר ידועים הצירופים של תנאי הסביבה המתאימים לאחסנת מוצר מסוים יכולים המהנדסים לחשב את המכונות והאלמנטים הדרושים להשגתם ויתכננו מכונות מתאימות. אך לא כך הדבר היות והתוצרת החקלאית לאחר קטיף איננה מתנהגת כמו עצם דומם המחליף חום עם הסביבה . לאחרונה, יחד עם צבירת ידע רב על התהליכים המתרחשים במוצרים לאחר הקטיף ניתן לקשר קשרים המאפשרים לייעד תנאים מתאימים לכל מוצר ומוצר ולחזות מראש את התנהגותו באחסנה בקירור.
המגמה העיקרית היום היא שתחום הנדסת הקירור של מוצרים חקלאיים יוכל להגיע לאותה רמת שיכלול כמו הנדסת מבנים מבחינת חיזוי מראש, ולצפות באופן מדויק ביותר את התנהגותם של מוצרים חקלאיים המאוחסנים בקירור.
את תוצאות המחקרים ניתן לראות מיושמים באופן השונה בהם מאוחסנים הגידולים השונים בארץ לדוגמא: אפרסקים נקטרינות משמש שזיף מאוחסנים במערכות קירור רגיל בעוד תפוחים אגסים מאוחסנים בקירור ממושך ומבוקר לחות ענבים ועשבי תיבול מאוחסנים בקירור מהיר באוויר מאולץ ירקות כגון חסה סלרי כרוב סיני מאוחסנים בקירור בוואקום.
התפתחות הייצוא של תוצרת חקלאית בשנים האחרונות הביאו להגדלת היקף התוצרת החקלאית באופן בו קיים צורך בשיפור מתמיד של מערכות קירור מותאמות וספציפיות . קיים צורך בפיתוח של מתקנים תומכים ומערכות חכמות המספקות רמה יציבה וקבועה של לחות באמצעים שלא יפגעו בתוצרת מצד אחד ויהיו יעילים אפקטיביים וחסכוניים בהורדת טמפרטורה מצד שני גם בתנאים של קירור מהיר.
זיהוי והגדרת הצורך הביאה את מהנדסי חברת אגרוקולד בע"מ בשיתוף עם חקלאים מובילים ואגרונומים לפתח ליישם ולהתקין אמצעים ומערכות קירור חכמות המותאמות באופן ייחודי וספציפי לכל גידול . בתכנון והקמת מערכי הקירור נלקחים בחשבון כל המשתנים המשפיעים על טריות התוצרת לאחר הקטיף החל משלב הקטיף עצמו המיון וכלה בשלבי האחסון ושיווק התוצרת הטריה והרעננה ללקוח הסופי.
מערכות הקירור החכמות של חברת אגרוקולד בע"מ משלבות מערכות מבוקרות של לחות חיטוי והבחלה.
חדרי הקירור החכמים של חברת אגרוקולד בע"מ מיוצרים באופן מדויק מחומרים איכותיים בהתאם לדרישות הלקוח.
המאמר נכתב ע"י רונית גמליאל , חברת אגרוקולד בע"מ
יש לכם שאלות בנושא? כתבו לנו ונענה לכם בהקדם!